Conform celor mai recente date oficiale, persoanele care câștigă salariul minim legal sunt expuse riscului de sărăcie în majoritatea statelor membre ale UE

În 22 de state membre ale UE există un salariu minim național legal, iar majoritatea nu îndeplinesc nici măcar pragul salariului minim de risc de sărăcie de 60% din salariul mediu. În 10 state membre, salariul minim legal este de 50% sau mai puțin din salariul mediu național.

Înseamnă că milioane de oameni din Europa de astăzi nu își pot permite un nivel de trai decent, în ciuda muncii cu normă întreagă. Potrivit OCDE, Spania, Cehia și Estonia au cele mai mici niveluri ale salariilor minime legale în comparație cu câștigurile medii.

Confederația Europeană a Sindicatelor evidențiază cifrele în cadrul consultării Comisiei Europene cu privire la modul de a susține angajamentul Ursulei von der Leyen de a se asigura lucrătorilor din UE salarii minime corecte.

Secretarul general adjunct al ETUC , Esther Lynch, a declarat: „Interesul salariului minim este de a stabili o linie de separare între decență și sărăcie. Faptul că majoritatea salariilor minime legale pe teritoriul UE sunt stabilite cu bună știință sub pragul sărăciei este scandalos. Dacă cineva lucrează cu normă întreagă, nu ar trebui să fie obligat să aleagă între încălzire și mâncare.

„Comisia trebuie să fie clară despre ceea ce consideră un salariu minim legal potrivit. Cu siguranță, acesta nu poate fi sub valoarea de referință a 60% din salariul mediu național, care este pragul de risc de sărăcie.

„Este necesar să se testeze acest prag pentru adecvarea prețurilor reale (și a unui coș de bunuri și servicii) definite cu sindicatele și angajatorii la nivel național, astfel încât salariile minime să devină salarii reale de trai. Aceasta trebuie să fie însoțită de măsuri de promovare a negocierii colective, care este cea mai bună modalitate de a pune capăt salariilor de sărăcie.”