Coordonarea sindicală pentru Semestrul European şi Pilonul European al Drepturilor Sociale

Bruxelles, 12 – 13 februarie 2020

Departamentul educational al Institutului sindical European,  împreuna cu  Confederaţia Europeană a Sindicatelor, a organizat la Bruxelles,  in perioada 12 – 13 februarie 2020,  un curs de formare cu  tema “Coordonarea sindicală pentru Semestrul European şi Pilonul European al Drepturilor Sociale”.

Obiectivul cursului a fost acela de a analiza conceptul de pilon european al drepturilor sociale și conexiunea cu Semestrul European, rațiunile sale economice și politice şi de a identifica strategii si soluţii in vederea implementării la nivel national si european.

La aceasta sesiune de formare, care a reprezentat si un cadru de dezbatere si  schimb de experiențe și practici naționale , au participat  11 reprezentanti ai confederaţiilor sindicale din diferite  ţari: Romania, Danemarca, Cehia, Polonia, Italia, Cehia, Ungaria, Malta, Turcia, participanţii avand  experienţa sindicală, cu responsabilitati in cadrul organizatiilor pe care le reprezinta, in domeniul  pietei  muncii, legislatiei si protecţiei sociale.

CNSLR-Frăţia a fost reprezentata de domnul  Nicolae Baican – consilier in cadrul Cabinetului preşedintelui şi vicepreşedinte al Comisiei de Tineret. In interventia sustinuta, colegul nostru a mentionat importanţa promovării si integrării Pilonului European al Drepturilor Sociale,  fără a neglija egalitatea de gen, precum si importanta adoptării unui cadrul legal pentru a garanta salariile minime juste.

De asemenea a subliniat  dificultăţile întâmpinate la nivel naţional în derularea negocierilor colective şi a dialogului social, şi a consecinţelor acestora  asupra nivelului de viaţă a salariaţilor din ţara noastră.

 Aceasta sesiune de formare  a reprezentat, in acelasi timp,  un cadru de dezbatere si  schimb de experiențe și practici naționale, contribuind  la creionarea unei strategii de implementare a pilonului de drepturi sociale, astfel incat drepturile lucratorilor sa ocupe un loc central in politicile europene.