Comunicat comun FSLI și FSE SPIRU HARET 20 noiembrie 2021

Demersurile constante ale federațiilor din ultima săptămână și decizia membrilor noștri de sindicat de a protesta au determinat schimbarea atitudinii Ministerului Sănătății și acceptarea modificărilor propuse de organizațiile noastre la ordinul comun și la Instrucțiunea privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă.

Dragi colegi,

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” – federații sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar – au decis să suspende acțiunile de protest, ca urmare a apariției Ordinului comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății nr. 5608/2506/19.11.2021 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului educaţiei şi al ministrului sănătăţii, interimar, nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.  Avem convingerea fermă că demersurile constante ale federațiilor noastre din ultima săptămână și decizia membrilor noștri de sindicat de a protesta au determinat schimbarea atitudinii Ministerului Sănătății și acceptarea modificărilor propuse de organizațiile noastre la ordinul comun și la Instrucțiunea privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă.

Acest ordin prevede desfășurarea activităților didactice cu prezență fizică în unitățile de învățământ situate în localitățile în care rata de incidență este mai mică de 3/1000, indiferent de procentul de vaccinare a personalului unității, ceea ce va înlătura inechitățile apărute în sistem, de la data de 08 noiembrie, când prezența fizică  a elevilor a fost condiționată exclusiv de vaccinarea a peste 60% din salariații unităților școlare.

De asemenea, s-a reglementat  dreptul „Consiliului  de administrație al unității de învățământ de a decide dacă testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba din salivă se efectuează în unitatea de învățământ sau la domiciliu, sub supravegherea părintelui/reprezentantului legal. Astfel, se descentralizează decizia la nivelul fiecărei unități de învățământ, prevăzându-se că, în ipoteza testării elevilor în unitate, este necesar acordul părintelui/reprezentantului legal al preșcolarului/elevului minor, acord exprimat conform formularului elaborat de Ministerul Sănătății.

Menționăm că decizia de suspendare a acțiunilor de protest este una temporară. Însă, în condițiile în care  partidele politice parlamentare nu vor  dispune majorarea salariilor personalului din învățământ, de la 1 ianuarie 2022, cu cel puțin 16%, creștere prevăzută de Legea – cadru nr. 153/2017, vom fi obligați să reluăm acțiunile de protest.

Cu stimă,

PREŞEDINTE                                                      PREŞEDINTE
F.S.L.I.                                                                 F.S.E. „SPIRU HARET“

Simion HANCESCU                                           Marius Ovidiu NISTOR